tiistai 1. joulukuuta 2009

Kemistin kasviskeittiössä

Kasvisruoka

Tein pienen kyselyn, mikseivät muutamat tutut koskaan valmista kasvisruokaa. Tyypillisimmät vastaukset:

Liha on halvempaa ja helpompaa

Ei siitä saa tarpeeksi proteiinia

Sitä on niin vaikea maustaa


Millä siihen muka voi saada makua??



Kirjoitin siis ainejärjestöni lehteen pienen jutun, jonka nimeksi olisi ehkä sittenkin voinut tulla jotain tyyliin "Kasvisruokaa aloittelijoille".

Näin se kuitenkin pääosin meni:

Tässä sekasyöjälle pehmeä lasku:

Näin kokkaat lihatonta ruokaa!


Soijarouheet, -palat ja –suikaleet:

- Halpoja

- Proteiinipitoisia

- Terveellisiä

- Valmiina muistuttavat ulkonäöltään lihaa. Tämä on etu sellaiselle, joka vierastaa lihatonta ruokaa.


VINKKI:

1 dl soijarouhetta vastaa n. 200g jauhelihaa. Korvaamalla jauhelihan tummalla soijarouheella huijaat jopa isäsi syömään kasvisruokaa - ja pitämään siitä (kokeiltu on)!


Risotto (3-4 annosta):

Pitkäjyväistä riisiä

1,5 dl tummaa soijarouhetta

Pussi hernemaissipaprikaa

Lihaliemikuutio

Mustapippuria (maun mukaan, esim. teelusikallinen)

(Valkosipulijauhetta, jauhelihamaustetta, paprikaa tms.)

Suolaa tai yrttisuolaa silleen tarpeeksi



Keitä isossa kattilassa riisiä pakkauksen ohjeen mukaan neljälle. MUTTA:

- Vettä tulee olla n. 4 dl enemmän kuin keitto-ohjeessa

- Heitä kiehuvaan veteen lihaliemikuutio

- N. 10 min ennen kuin riisi on kypsää, lisää soijarouhe ja mausteet, lopuksi vielä pakastevihannekset. Kun riisi on kypsää, on kaikki muukin.

(Jos jaksat silputa ja kuullottaa sipulia sekaan niin vielä parempi.)




Wokki

3 dl soijasuikaleita

Sipuli

Pakastealtaasta wokkivihanneksia (jos jaksat pilkkoa tuoreita vihanneksia, rispektii!)

Kanaliemikuutio

Soijakastiketta

Currya

Hunajaa

Ruokaöljyä

Mitä nyt ikinä wokkiin haluat laittaa: sitruunapippuria, valkosipulia, sweet chili –kastiketta, tuoreita tai purkkivihanneksia, ananasta...


Lisukkeeksi riisiä (jasmin- tai basmatiriisi parasta)


Lämmitä kattilassa 5 dl vettä. Heitä kiehuvaan veteen liemikuutio, soijakastiketta ja curryjauhetta reilulla kädellä ja soijasuikaleet perään. (Siis oikeesti, currya saa olla vaikka ruokalusikallinen ja soijakastiketta kunnon loraus!) Sammuta levy; suikaleille riittää muutaman minuutin kiehuminen. Silppua sipuli ja kuullota silppu paistinpannussa (mieluiten wokkipannu tai muuten tarpeeksi iso) vähässä öljyssä, siivilöi soijasuikaleet sipulin sekaan, kippaa ainakin ruokalusikallinen hunajaa päälle ja paistele hetki sekoitellen. Kaada suikaleiden keitinliemi pannuun ja lisää wokkivihannekset. Sitten vaan perään haluamasi mausteet ja lisukkeet. Hauduttele hetki. Muista keittää riisi erikseen, pakkauksesta kyllä löytyy ohjeet. (Riisin mausteeksi riittää suola.)


Ei kommentteja: